IWGIAs dansksprogede artikler og publikationer.
Dansk kommunikationsmedarbejder: Helle Løvstø Severinsen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Afrika på agendaen
Det er ikke muligt at sætte et præcist tal på hvor mange oprindelige folk der befinder sig i Afrika, men i 2013 vurderedes tallet at ligge på omkring 50 millioner. Alligevel bliver oprindelige folk langt oftere associeret med Sydamerika, Asien, Australien og Nordamerika. I denne samling af (primært) dansksproget materiale sætter vi fokus på den enorme diversitet, der kendetegner oprindelige folk i Afrika. Vi beretter om den underprivilegerede situation de befinder sig i inden for områder såsom uddannelse og sundhed, og om de mange tilfælde af, at grupper af oprindelige folk i Afrika bliver forvist fra hus og hjem uden deres accept, for at deres respektive regeringer samt private virksomheder kan udnytte naturresurserne fra de oprindelige folks traditionelle og retmæssige landområder. Vi opdaterer løbende med flere artikler.
Retten til jord
Oprindelige folk udgør 6% af verdens befolkning, men bebor mere end en fjerdel af landområderne. Det er tankevækkende og i øvrigt værd at vide, at det tilmed er på de mest biodiverse områder. Det er fordi mange oprindelige folk lever bæredygtigt med deres miljø. De er afhængige af naturressourcerne og passer derfor på dem.
Men i en verden på stadig jagt efter fossile brændsler og i stigende grad efter mineraler og sjældne jordarter til den grønne omstilling og batterier til vores elbiler, er naturen under pres. Og dermed oprindelige folks jord. Det er mere reglen end undtagelsen, at der ikke er udstedt skøder og derfor kommer oprindelige folk i klemme, når gravemaskinerne og vindmøllerne rykker ind.
Men selv uden skøder har oprindelige folk ret til deres jord, denne ret er sikret i FNs Deklaration for Oprindelige Folks Rettigheder, The Declaration for the Rights of Indigenous Peoples, UNDRIP. Både her og i ILOs 169-konvention er det beskrevet, at oprindeglige folk har ret til at blive hørt forud for intervention på deres jord, den såkaldte ret til fri, forudgående og informeret samtykke, Free, Prior, and Informed Consent, FPIC.